Je immuunsysteem en natuurgeneeskunde.

Vanaf 1998 vertel ik, vanuit mijn eigen ervaring met zilverwater in mijn acupunctuur-natuurgeneeskunde praktijk: Zilver doodt heel veel bacteriën dat spreekt natuurlijk aan.

Ziektes kunnen vanuit verschillende werkmodellen behandelt worden. In de natuurgeneeskunde werkt men vanuit een werkmodel dat ziekte veroorzaakt wordt door gifstoffen (toxines) die in het bloed zijn gekomen en daaruit moeten worden verwijdert. Een werkmodel van duizenden jaren oud wat zich steeds weer bevestigt. Vauit dit werkmodel wijst de praktijk ook uit dat zilverwater ook de uitwerking tegenwerkt van gifstoffen van bacteriën, virussen en een ontspoorde stofwisseling. Deze actie van zilver is aanwezig naast het doden van bacteriën wanneer men colloïdaal zilver inwendig gebruikt. Zilver lijkt hier een soort anti-doot. Deze gifstoffen, toxines, doen het ziektebeeld ontstaan waar men last van heeft. Door het gebruik van zilverwater verdwijnen of kalmeren de symptomen. Hoge koorts t.g.v. een virusinfectie zag ik in de praktijk soms heel snel (binnen 1 uur) verdwijnen. Het lijkt dat de hele biologie daarmee de tijd krijgt om zich te wapenen.

Vanuit dit werkmodel kennen we in de natuurgeneeskunde eenvoudige algemene middelen die ontgiftigend werken en het immuursysteem goed ondersteunen, bijv. saliethee helpt bij ontstekingsreacties in het gebied van de keel je kunt er mee gorgelen en drinken. Salie helpt bij verslijming, reinigt en verbetert de stofwisseling in maag darm lever en nieren. In de middeleeuwen vertelde men niet voor niets dat als je salie in je tuin had staan je niet gauw dood zou gaan. In de laatste eeuw is Echinecea ook een veelzijdig middel om alle soorten infecties te bestrijden die vergezeld gaan met koorts en uitputting. Sommige fabrikanten combineren Echinacea met Baptisia wat in de homeopatische verdunning D3 of D4 bijzonder hulpzaam kan zijn bij alle soorten hoge koorts bij infecties van virussen of bacteriën die totale uitputting veroorzaken. Als we eigenschappen van Baptisia bekijken, volgens de eigenschappen zoals die binnen de klassieke Indiasche ayurvedische geneeskunde beschreven zijn, is Baptisia een plant die alle aspecten van energetische ontsporingen kalmeert. Dit maakt homeopatisch Baptisia D3 een bijzonder betrouwbaar en veelzijdig breed inzetbaar plantaardig middel. De praktijk bewijst dit dan ook.

Er zijn veel meer methodes om je immuunsysteem te ondersteunen. Bijvoorbeeld: giftige toxines kunnen ook via uitwisseling met darmslijmvlies uit het bloed naar buiten worden afgevoerd. Met een darmspoeling kunnen we ook heel snel een hoge koorts die levensbedrijgend kan zijn omlaag krijgen omdat we het lichaam helpen. Jammer dat deze methode in de reguliere acute zorg niet wordt geleerd. Darmspoelingen worden ook nu in de natuurgeneeskunde nog steeds toegepast. Preventief is natuurlijk de levenswijze belangrijk die bij de persoon past.

Wanneer we vanuit het reinigingsprincipe naar de werking van zilver kijken kunnen we veel meer gaan begrijpen. Voor de reguliere geneeskunde opzichzelf staande ziekten worden in de natuurgeneeskunde vaak met elkaar in verband gebracht en gezien als een station waarop een dieper liggend ziekteproces is aangekomen. We kunnen ziekten zo onderscheiden als een gevolg van steeds dieper in het gestel doorwerkende gifstoffen.

Verschillende fasen in het ziekteproces. De klassieke ziekteleer van Hippocrates (Griekse arts ca. 460-377 v.Chr.) was zo gek nog niet. Zijn ziekteleer ging er vanuit dat kwaliteit van de circulerende sappen in het menselijk lichaam de oorzaak waren van ziekte en gezondheid. Deze sappen bestaan uit het bloed, lymfe, spijsverteringssappen (speeksel, maagzuur, alvleeskliersap, gal enz.) hormonen enz. Zo ontstond de humoraalziekteleer.(Humor = vocht, sap). Deze ziekteleer is later wetenschappelijk helemaal uitgewerkt door o.a. de Duitse arts Dr. med. Hans-Heinrich Reckeweg (geboren 1905): de zgn. Homotoxicology. ( leer van de zelfvergiftiging door toxines) Reckeweg liet zien dat ziekteverwekkende stoffen (toxines), wanneer deze niet worden uitgescheiden, naar binnen werken en verschillende fases van ziekte doen ontstaan. Deze ziekteverwekkende stoffen kunnen in het lichaam ontstaan t.g.v. verstoorde stofwisselingsprocessen van organen, weefsels en cellen of voortkomen uit andere ziekteverwekkers zoals een schadelijke bacterie of een virus. Ons gehele lichaam bestaat uit cellen de botten, het beenmerg, het afweersysteem, het zenuwstelsel, het bindweefsel, organen enz. Zij krijgen allemaal hun voeding via het bloed en zij raken hun afvalstoffen via het bloed kwijt.

Fase 1. De uitscheidingsfase. Als door omstandigheden de sappen vervuilen dan probeert een gezond lichaam dit te herstellen door de activiteit van het gehele lichaam op te voeren. De uitscheidingen van slijm, zweet, urine, smeer, tranen enz. kunnen op verschillende plaatsen worden verhoogd en er kan koorts ontstaan. Hierdoor reinigt het lichaam het bloed en komt zo weer in een gezonde conditie. Wordt dit verhindert of lukt het niet helemaal dan ontstaat op de zwakke plaatsen (door de plaatselijk slechte microcirculatie) een ophoping van toxines. Uit de grote circulatie zijn de toxines daardoor bijna verdwenen, de algehele reactie met eventueel aanwezige koorts verdwijnt dan ook meestal, maar men is niet genezen.

Fase 2. De reactiefase. De verhoogde plaatselijke vervuiling geeft een lokale reactie en een lokale verhoogde activiteit om de vervuiling op te ruimen met roodheid, warmte, zwelling, pijn. Er ontstaat dus een lokale ontstekingsreactie. Dit is de fase van alle acute ontstekingen. De sinusitis, artritis, abcès, neuralgie, collitis, gastritis enz enz. Wanneer het niet lukt om door deze reactie van de toxines af te komen dan wordt de ontsteking chronisch en zeurt meestal rustiger door om soms vrijwel te verdwijnen. Men is moe, de symptomen nemen af maar de toxines werken verder naar binnen en zo ontstaat de volgende fase.

Fase 3. De depositiefase. Het lichaam wordt reactiemoe en gaat een opslagplaats voor de toxines vormen in de weefsels. De weefsels worden in hun functie verstoort en er ontstaan inwendig en uitwendig in de weefsels en organen zwellingen, oedeem, stagnaties en veranderingen. Dit is het begin van de sclerose, poliepen, neuralgieën, spataderen, trombosevorming, hypertrofie(bijv. prostaat), galstenen, struma, cysten enz. Wanneer de toxines verder doorwerken komen we in de volgende fase.

Fase 4. De impregnatiefase. De voorgaande fases speelden zich af op het niveau van de sappen, nu komen we in het stadium van de binnendringen in de cel. Er gaan veranderingen plaats vinden in de cel. De cel gaat zich daardoor anders gedragen. In de huid ontstaat bijv. pigmentatie, door ontregeling van het zenuwstelsel bijv. astma, maagzweer, migraine, virusinfecties, leverbeschadiging, botontkalking, misvormingen, enz

Fase 5. De degeneratiefase. De fase van de beschadigde cel welke je vindt in het stadium van de tuberculose, artrosis, steriliteit, de progressieve spierdystrofie, hartinfarct, pernicieuze anemie, spondilitis, enz. In deze fase beschadigen de toxines de cel zodanig dat deze zijn functie niet meer kan uitoefenen en uiteindelijk afsterft, of in de laatste fase een geheel ander eigen bestaan gaat krijgen in de vorm van een tumor.

Fase 6. De neoplasmafase. In deze fase heeft de cel zich aan de sturing van het geheel onttrokken en leeft zijn eigen bestaan. Dit is de fase van de verschillende vormen van kanker, leukemie e.d. Wanneer het afweersysteem de gedegenereerde cel alsnog als een lichaamsvreemd object kan herkennen dan wordt dit afgebroken of afgestoten. Een ziekteproces verloopt in de richting van fase 1 t/m 6, de genezing verloopt in de tegengestelde richting.

Voorbeelden van dit principe uit mijn praktijk: Man (aannemer) van 40 jaar met de gestelde diagnose een "versleten" rechter heup. Is verder in zijn leven nooit ziek geweest. (Dit betekent waarschijnlijk dat zijn afweersysteem onjuist gereageerd heeft waardoor de ophoping van toxines bij de heup mogelijk was) Tijdens de behandeling met acupunctuur, die hem in balans brengt, gaat hij zich telkens niet lekker voelen en krijgt voortdurend allerlei verkoudheidsklachten en zelfs koorts. Zijn heup wordt echter een heel stuk beter. Deze man is vanuit de 5e fase terug gekomen in fase 2 en 1 en is dus op de goede weg. Hij verbetert met zijn heup uiteindelijk ver boven zijn verwachting.

Uit mijn praktijk: Verpleegster operatiekamer van 58 jaar heeft al enkele jaren een zweer met fistel met veel vieze afscheiding in de keel welke niet wil genezen. De laatste jaren hoort zij ook voortdurend stemmen in haar hoofd. De voorgeschiedenis geeft aan met 40e jaar stoelgang chronisch verstopt (zij kon niet naar de WC door haar noodzakelijke aanwezigheid op de operatiekamer) dit verdwijnt na 8 jaar en zware migraineaanvallen komen op. Na behandeling van enkele jaren door de universitaire geneeskunde gaat de migraine vrijwel weg terwijl een zweer in de keel ontstaat en ze begint af en toe rare stemmen te horen en ze voelt zich moe. De behandeling met acupunctuur brengt haar beter in balans en we zien meteen de migraine opkomen. Heel vervelend want daar was ze van af, maar uitstekend in de lijn van genezing. We zien na enkele weken de zweer genezen en na 1 jaar is de migraine ook helemaal verdwenen evenals de stemmen. De stoelgang werd ook weer moeilijk maar kon uiteindelijk ook herstellen. We zien hier en volledige teruggang van fase 5 naar fase 1. We zien dat kwalen, die de gewone geneeskunde als op zichzelf staande aandoeningen ziet, in de praktijk toch een duidelijke relatie met elkaar blijken te hebben omdat ze uiting zijn van een achterliggend ziekteproces.

Reactie van Herxheimer. Wanneer een het ziekteproces in een passieve situatie is terecht gekomen kan, wanneer de conditie verbeterd wordt, er een actieve situatie ontstaan. Men krijgt wat koorts of een grieperig gevoel. Het immuunsysteem wordt actief en het lichaam probeert zich te ontdoen van toxinen en het kan ook proberen deze toxinen via de slijmvliezen in het lichaam of de huid naar buiten te werken. De slijmvliezen en de huid kan men zien als een noodklep van het lichaam wanneer andere mogelijkheden onvoldoende blijken. Er treed dan een verhoogde uitscheiding op die zelfs ontstekingssymptomen kunnen oproepen. Deze ontstekingen komen dus voort uit een poging van het lichaam om weer gezond te worden. Wanneer iemand in fase 4 of 5 zit kunnen dit soort reacties heel regelmatig optreden. Het wordt ook wel de Herxheimer reactie genoemd.

Disclaimer: Wanneer u ziek bent of klachten heeft die niet verdwijnen doet u er goed aan uw arts/therapeut te benaderen. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor zelfmedicatie. Deze pagina heeft vooral een informatieve doelstelling.

Driek van der Vet was van 1968-1976 hoger elektronicus en volgde in in deze tijd een medische basis opleiding (niveau kandidaats medicijnen)met aansluitend klassieke acupunctuur , natuurgeneeskunde, en basis klassieke homeopathie, iriscopie en kruidengeneeskunde. Een beroepsmatige praktijk vanaf 1976 tot heden en volgde verschillende nascholingen in Chinese kruidengeneeskunde en acupunctuur. Nevenactiviteiten naast de praktijk : 1977 tot 1981 docent acupunctuur bij het Anglo-Dutch College of Acupuncture, vanaf 1981-1988 directeur van de HBO-dagopleiding Nederlandse Academie voor Natuurgeneeskunde te Hilversum, heeft vanaf 1992 een kleine handelsonderneming.

meer info over zilver en het afweersysteem op deze site: afweer & zilver

eenvoudige oefening om je immuunsysteem te verbeteren en te sturen: afweer boost

uitgebreide info zilver en goud: www.hvandervet.nl

praktijk: www.natuurgeneeskunde-eemland.nl

Mijn kijk op ziekte.

In mijn jonge jaren en pubertijd was ik vaak ziek hierdoor, noodgedwongen, ging ik mij in gezondheid verdiepen, wat uiteindelijk later mijn beroep als gevolg kreeg. Met beroepsmatige praktijkervaring van vele tienduizenden intensieve consulten vanaf 1976 meen ik te moeten stellen dat lichamelijke aandoeningen een gevolg zijn van fysiologische afwijkingen, deze kunnen erfelijk zijn maar komen vaak voort uit een bepaalde manier van denken en voelen, bepaalde emotionele reacties, of spirituele oorzaken. Het gaat vaak om diep gewortelde ingesleten reactiepatronen. Hierdoor zijn deze een vaste gewoonte geworden. Door de verbindingen tussen lichaam en geest nemen deze uiteindelijke  een vaste, concrete, fysieke vorm aan. Dit kan uiteindelijk ontaarden en dit wordt dan ziekte.

Natuurlijk zal je zeggen dat bacteriën en virussen een ook een belangrijke rol spelen en dat is natuurlijk ook zo, het zelfde geldt ook voor leef- en eetgedrag en de invloed van milieuverontreiniging, maar toch zijn achterliggende condities en reactiepatronen vaak bepalend voor wat er gebeurt en waar dat in het lichaam gebeurt. Vanzelfsprekend kan ook een ongeluk de oorzaak zijn of een erfelijke afwijking. Deze vreselijke spelingen van het lot lijken soms een spirituele achtergrond te hebben.

Wat het ook is, zoek altijd met alle mogelijke middelen een oplossing of verbetering. Als het je gegeven is komt die er. Zowel de reguliere als niet-reguliere geneeskunde heeft vele mogelijkheden.